Baskül Nedir?

Baskül Nedir?

Genel Bilgi

Ağırlık ölçümünde kullanılan bir ürün olan baskül hayatın pek çok alanında ihtiyaç duyulan ürün gruplarından biri olmuştur. Günümüzde tartı nedir sorusunun yanıtı artık çok daha fazla sayıda teknolojik özellikler eşliğinde bizlere sunulmaktadır. Çünkü geçmişte kullanılan ürün modelleri bir hayli şekil değiştirmiştir. Artık teknolojinin de yardımı ile daha fazla kullanım konforu sunan baskül tiplerine erişmek mümkün olmaktadır.

Kısaca baskül ne demek sorusunun yanıtını ise üzerinde durulan bir cismin yer çekimi nedeniyle aşağı doğru kuvvetini ölçen alet yanıtını verebiliriz.

Baskül Çeşitleri Nelerdir?

Basküller pek çok farklı canlı ve cansız varlığın ağırlığını ölçmek için kullanıldığı için baskül çeşitleri de kullanım alanına ya da kullanım amacına göre geniş bir seçenek yelpazesi sunabiliyor. Genel olarak elektronik baskül çeşitlerine şu örnekleri verebiliriz:

BrosWeigh Endüstriyel Baskülleri için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

  • Ağır hizmet kantarı
  • Sayıcı baskülü
  • Vinç kantarı
  • Çengel kantar
  • Transpalet baskül
  • Fiyat hesaplamalı baskül
  • Kilo ve boy ölçer baskül
  • Barkodlu baskül
  • Paslanmaz baskül
  • Demirci kantarı
  • Çukur tipi baskül
  • U tipi palet baskülü
  • Rampalı baskül

TRANSPALET BASKULUBunların yanı sıra medikal alanda kullanım için özel olarak geliştirilen baskül modelleri de bulunmaktadır. Bu ürünler de medikal baskül çeşitleri olarak adlandırılıyor. Örneğin dijital bebek terazisi, laboratuvar terazisi medikal alanda en sık kullanılan baskül çeşitleri arasında yer alıyor.

Baskül Tarihçesi

Baskül çok yakın bir geçmişte geliştirilen bir teknoloji ürünü olduğu düşünülse de aslında kökleri çok daha eski dönemlere dayanmaktadır. Hatta ülkemiz sınırları içerisinde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında bile eskiden tartı olarak kullanılan bazı materyallere dair parçaların bulunduğunu söylememiz mümkündür. Bu bulgular tartıların çok eski yıllarda hatta belki de ticaretin gelişmeye başladığı dönemlerden bu yana hayatımızda olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Denizli’de antik Laodikya kenti kazılarında tam 2250 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen tartı parçaları bulunmuştur. Mermerden üretildiği anlaşılan kantar topuzları ile tartı aletlerine ait bu parçalar tartının tarihçesi hakkında da detaylı bir fikir edinmemizi sağlamaktadır. Laodikya uzun yıllar bölgenin ticaret merkezi olarak görülen yerlerden biri olmuştur.

İncelenen ilk tartı modelleri o dönemde tartıların sağlamlığına ne kadar çok önem verildiğini bizlere göstermektedir. Çünkü ilk bulgular mermer ya da taş gibi son derece sağlam bir yapıya sahip olan materyallerin kantar parçaları olarak kullanıldığını göstermektedir. Her ne kadar bu kantar bulgularının taşımanın son derece zor olduğu düşünülse de kantarların o dönemde sürekli olarak taşınmayan, belirli bir yerde sabit olarak tutulan malzemeler olduğu da incelemeler sonucu görülmektedir .

Yapılan kazılarda elde edilen bulgular özellikle gıda malzemelerinin ağırlığının belirlenebilmesi için devreye tartı kullanımının girdiğini göstermektedir. Gıda malzemelerinin parçaların kefe bölümüne aktarılması için kullanılan materyale dair bazı parçalarda yapılan bu kazılarda görülmüştür.

Zaman içerisinde terazi yapımında mermer ya da taş gibi materyallerin artık kullanılmadığı, pirinç ya da bronz gibi metal materyallerin üretimde kullanılmaya başlandığı tartı tarihsel gelişimi içerisinde yapılan kazılarda anlaşılan bilgiler arasında bulunuyor. Mermer ya da taş gibi malzemeler yerine daha hafif bir yapıya sahip olan materyallerin kullanılması tartıların artık farklı yerlere kolay taşınmasının bir ihtiyaç haline geldiğini düşündürüyor.

Üzerinde belirli çizgilerin bulunduğu tartı üretilmesi ise daha yakın bir geçmişte gerçekleştirilmiştir. Zira geçmişten bugüne tartı modelleri çok büyük değişimlere uğramış ve günümüzde yeni teknolojiler kullanılarak çok daha pratik bir şekilde tartım işleminin yapılabileceği terazi modelleri karşımıza çıkmaktadır.

O dönemde kullanılan ve çok daha ilkel bir yapıya sahip olan hassas terazilerin ayarlarının ne şekilde yapıldığına ya da bir başka deyişle kalibrasyon işlemini nasıl gerçekleştirildiği konusunda hala net bir bilgi bulunamamıştır. Bu tartıların genel olarak mekanizmaları gözden geçirildiğinde ise günümüzde kullanılan mekanizmaların çok benzer bir sisteminin tercih edildiği görülmektedir.

BW PB PLATFORM BASKULTeknoloji ile Birlikte Gelişen Tartı Modelleri

Elektronik tartı sistemlerinin gelişimi çok daha yeni bir dönemde gerçekleşmiştir. Bundan yaklaşık 30 yıl öncesine kadar elektronik tartı modelleri henüz tam olarak günümüzdeki formlarını kazanmamıştı. Hatta 20 yıl öncesine kadar bile elektronik bir sisteme sahip olan ve teknolojik açıdan üstün özelliklerle sahip tartı modelleri henüz hayatımızda bulunmamaktaydı.

Günümüzde ise analog tartı sistemlerinden hassas terazilere kadar oldukça geniş bir yelpazede kullanıma sunulan tartı modelleri ihtiyaca yönelik olarak tasarlanabilmektedir. Kullanımının son derece pratik olması ve akülü bir yapıya sahip olması nedeniyle artık elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmadan da kullanılabilmesi gibi üstün özellikler baskül modellerinin ya da tartı çeşitlerinin çok daha konforlu bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.

Geniş ürün yelpazemiz ve tüm baskül çeşitlemizi için Brosweigh Tartı Sistemlerinin yetkili ve uzman satış mühendislerinden bilgi ve fiyat bilgisi alabilirsiniz. Kaynak

Scroll to Top