Vinç Kantarı Nedir?
Bilgi
Vinç kantarı , endüstriyel sahalarda insan gücüyle taşınamayacak kadar ağır olan yüklerin, kolaylıkla taşınması için geliştirilmiş bir kantar çeşididir. Çok yüksek ağırlıklardaki yüklerin taşınması için özel tasarlanan vinç basküller, tamamen amacına uygun ve ağır endüstri şartları için tasarlanmıştır. Farklı taşıma aralıkları ve kolay kullanımı ile birçok sektörde çokça tercih edilmektedir.
Hayvancılık, Demir-Çelik sanayii, karayolu ve denizyolu taşımacılığı, inşaat, otomotiv, lojistik ve daha birçok sektörde büyük bir kullanım alanına sahip olan vinç baskülü , eskiden beri kullanılmaktadır.
Vinç baskülü kapasiteleri ve özellikleri, değişen ihtiyaçlar ve gelişen teknolojiler ile büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Önceleri tamamen manuel çalışan vinç kantarları, günümüzde dijitalleşmiş ve çok daha farklı bir formata sahip olmuştur. Kullanıcı ihtiyaçlarının iyi analiz edilmesi ve dijital unsurların düzenli bir şekilde entegre edilmesi ile vinç kantarı olarak da adlandırılan bu ürünler yepyeni bir boyut kazanmıştır.
Vinç Baskülü Nasıl Kullanılır?
Bu sorusunun cevabından sonra akla gelen bir diğer soru da bu ürünlerin nasıl kullanılacağıdır. Kullanım alanı oldukça geniş bir ürün olmasına rağmen, ismi duyulduğunda ilk akla gelen ağır sanayi ve inşaat ortamları olmaktadır. Oysa üretim ve taşımacılığın yapıldığı her sektör, vinç kantarı kullanım alanları arasında yer alır. Hızlı sonuç veren ve portatif bir yapıya sahip olan vinç baskülü, özellikle lojistik sektörünün olmazsa olmaz ürünleri arasında yer alır.
Vinç kantarı nasıl kullanılır? sorusunun cevabı düşünüldüğünde ise, ağırlığı kaldırması için tasarlanan kanca kısmına yerleştirilen yükün, bir yandan kaldırılıp bir yandan da tartılması şeklinde cevap vermek mümkündür. Yüklemeden sonra, makara sistemi harekete geçerek vinç baskülü tarafından taşıma işlemini başlatır. Bu esnada vinç kantarı indikatöründe ölçümler yapılır.
Ağırlık kaldırma prensibiyle ölçüm yapan vinç kantarı sistemlerinin uç kısmında caraskal olarak bilinen eklentiler bulunur. Diferansiyel palanga olarak da bilinen caraskallar, bir yandan yükü kaldırırken diğer yandan ölçüm yapmaya yarayan ağırlıkların çalıştığı bir makara sistemine sahiptir. Vida ve dişlilerle çalışan ağırlık ölçüm sistemleri farklı tonajlarda ağırlıklar taşıyabilmektedir.
Farklı kapasitelere sahip vinç kantarı sistemleri, sabit olmayan ağırlıkları ölçme özelliğine sahiptir. Asılarak tartılan yüklerin ağırlıklarını 360 derece dönerek ölçebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Endüstriyel kullanım için özel üretilen vinç baskülü, her türlü hava durumu ve ortam koşulunda kullanılabilecek şekilde ağır endüstriyel şartlar için tasarlanmıştır. Dış ortam koşulları ve mekandan bağımsız olarak, güvenilir ve düşük hata paylı ölçümleri rahatlıkla yapar. Dijital vinç kantarı üretimiyle beraber, zamandan da tasarruf sağlanmıştır. Çok kısa zaman periyotları halinde çok büyük yüklerin taşınabilmesi birçok alanda işleri kolaylaştırmıştır. 100 kilogramdan 300 tona kadar değişen taşıma hacmi ile dijital olan vinç baskülü çok tercih edilen baskül çeşitleri arasında yer almıştır.
Vinç Kantarı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Her üründe olduğu gibi vinç kantarı seçimleri yapılırken de dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Özellikle ciddi güvenlikli bir kullanım gerektiren vinç baskülü tamamen amaca uygun ve kaliteli bir şekilde seçilmelidir.
Bu noktada, vinç baskülü özelliklerini iyi tanımak gerekir. Vinç kantarı hafif ve portatiftir. Kolay kullanım özelliği sağlarlar. Vinç kantarı, bir enerji kaynağına bağlı kalmadan şarjlı olarak çalışabilmektedir. Düşük şarj uyarısı özelliği ile istenmeyen iş aksaklıkları engellenir. Batarya sistemi unıversal olup, her yerde kullanıma uygundur. Vinç baskülü, sayısız alanda kullanılabilmesi sayesinde, güvenilir ve adapte edilebilir bir tasarıma sahiptir.
Dijital vinç kantarı kategorisinde bulunanlar, Endüstriyel şartlara uygun, dayanıklı, LED göstergelere sahiptir. Bu ölçümlerin kolayca okunmasına olanak tanır. Buton tuş takımı, ağırlık sabitleme, stabil göstergesi gibi özellikleri sayesinde kullanıcılara özel bir deneyim sunar. Opsiyonel olarak el terminali ile yönetilebilmesi, uygun olmayan koşullarda da kullanımı oldukça kolaylaştırır.
Bunların yanı sıra, vinç kantarı kapasiteleri ile ilgili seçim yapmak da oldukça dikkat gerektirir. Kullanım alanının belirlenmesi, kapasite tercihlerinin yapılmasında çok önemli bir unsur taşır. Dijital vinç baskülü 1 tondan 20 tona kadar bizlere pek çok seçenek sunmaktadır. Sıklıkla tercih edilen kapasiteler 1, 3, 5, 10, 15, 20 tondur. Portatif ve taşınabilirliği açısından en sık üretilen kapasiteler bu şekilde karşımıza çıkmaktadır.
BrosWeigh Vinç Kantarları için bu linke giriniz. Yabancı kaynak için buraya bakabilirsiniz.